Dagindeling

Deel van het gezin

Als gastouder verkeer ik in de fantastische positie om mijn opvangkindjes in huiselijke kring op te mogen vangen. Dit houd in dat de kindjes worden opgenomen in ons gezin en mee gaan draaien in ons gezinsleven. Omdat iedereen binnen ons samengestelde gezinnetje zijn of haar eigen behoeftes heeft, zorg ik ervoor dat hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden wordt.

Kindjes jonger dan 1 jaar volgen zoveel mogelijk het ritme wat ze thuis ook gewend zijn. Vanaf 1 jaar beginnen ze (indien mogelijk) langzaamaan mee te draaien in de reguliere dagindeling.

Verschoonmomenten

In de dagindeling heb ik geen verschoonmomenten opgenomen, ik controleer regelmatig de luier en verschoon deze zo vaak als nodig is. Mocht je thuis begonnen zijn met zindelijkheidstraining dan wordt daar vanzelfsprekend bij mij ook tijd voor vrij gemaakt, je kindje kan zowel op het potje als op de wc met speciale brilverkleiner.

Elke dag is anders

Hoewel ik elke dag zoveel mogelijk hetzelfde tijdschema aan probeer te houden, zijn er wat factoren die ervoor kunnen zorgen dat de dag net even iets anders gaat lopen. De grootste bepalende factor is de leeftijd van mijn gastkindjes, zo ben ik met kinderen die jonger dan 1 jaar zijn wat meer thuis om te waarborgen dat ze voldoende rust krijgen en voldoende tijd hebben om de prikkels van de dag te kunnen verwerken. Uiteraard zorg ik ervoor dat de oudere kindjes in dit geval voldoende gestimuleerd worden door middel van verschillende activiteiten  (zie onderstaande dagindeling). Met dreumesen, peuters en kleuters ga ik wat gemakkelijker op pad waardoor het schema een beetje aangepast wordt. Ook kan het zijn dat door dagelijkse bezigheden de tijden een beetje opschuiven, denk hieraan bijvoorbeeld aan het wegbrengen naar of het ophalen van gastkindjes van school.

Een gemiddeld dagje bij Daantje Banaantje

7.00 – 9.00 uur De meeste kindjes worden tussen deze tijdstippen gebracht. Tussen 7.00 en 8.00 uur kunnen kinderen ontbijten als ze dat thuis nog niet hebben gedaan (let op: hiervoor geld een maaltijdvergoeding van €1,50). De kinderen die klaar zijn met eten of thuis al hebben ontbeten mogen lekker vrij gaan spelen.
9.30 – 10.00 uur Fruitmomentje met water of thee. De allerkleinsten krijgen een fruithapje wat meegegeven is vanuit thuis en voor de oudere kindjes maak ik wat (gemengd) fruit klaar. De kindjes die nog een ochtendslaapje doen gaan na het fruitmoment naar bed.
10.00 – 11.00 uur

Tijd voor een activiteit, hierbij kun je denken aan*:

 • Vrij spelen, waarbij het de voorkeur heeft om lekker buiten te spelen. Maar mocht dit door weersomstandigheden niet mogelijk zijn, dan is er binnen ook genoeg te doen.
 • Creatief bezig zijn: kleuren, knippen, plakken, bakken, kleien, knutselen… enzovoorts.
 • Hotel de Botel educatief programma
 • Voorlezen, dansen, liedjes zingen… enzovoorts
 • (Bord)spelletjes spelen
 • Als er geen kindjes zijn die een ochtenddutje doen dan gaan we lekker even naar buiten, bijvoorbeeld naar de speeltuin, kinderboerderij, even een boodschapje doen of een andere passende activiteit voor het seizoen.
11.30 uur We gaan, indien nodig, opruimen en de tafel dekken
11.45 uur Lunchtijd
12.00 – 13.00 uur Tussen deze tijdstippen kunnen de kindjes opgehaald worden die een ochtendje geweest zijn en gebracht worden die een middagje komen spelen.
12.30 uur De kindjes die een middagdutje doen gaan lekker naar bed. Met de kindjes die ’s middags niet naar bed gaan houd ik een rustuurtje en daarna is er voor hen meer dan genoeg te doen aan activiteiten. Als er geen kindjes zijn die een middagslaapje doen dan is er ook de optie dat we er weer even op uit gaan.
15.00 uur

Tijd voor een tussendoortje met wat te drinken en dan weer lekker actief bezig zijn*:

 • Vrij spelen, waarbij het de voorkeur heeft om lekker buiten te spelen. Maar mocht dit door weersomstandigheden niet mogelijk zijn, dan is er binnen ook genoeg te doen.
 • Creatief bezig zijn: kleuren, knippen, plakken, bakken, kleien, knutselen… enzovoorts.
 • Hotel de Botel educatief programma
 • Voorlezen, dansen, liedjes zingen… enzovoorts
 • (Bord)spelletjes spelen
17.30 uur Warm eten. De kindjes kunnen een warme maaltijd mee eten als dit op tijd (uiterlijk 24 uur van tevoren) kenbaar is gemaakt, hiervoor vraag ik een maaltijdvergoeding van €3,00.
18.00 uur Als we klaar zijn met eten en de tafel is afgeruimd dan is er nog ruimte om te spelen of om even tv te kijken (bijvoorbeeld Bing, Kikker, Peppa Big, Woezel & Pip, Nijntje, Tip de Muis, Mickey Mouse clubhuis).
19.00 uur Om 19.00 uur eindigt de reguliere dagopvang, je kindje dient zeker voor dit tijdstip te worden opgehaald maar het precieze tijdstip spreken we af bij de intake.
* ’s morgens en ’s middags doen we (bij voorkeur) verschillende activiteiten