De opvang

Deel van het gezin

Als gastouder verkeer ik in de fantastische positie om mijn opvangkindjes in huiselijke kring op te mogen vangen. Omdat iedereen binnen ons samengestelde gezinnetje zijn of haar eigen behoeftes heeft, zorg ik ervoor dat hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden wordt. Per dag is er een klein groepje gastkindjes aanwezig, mijn leeftijdsdoelgroep is 0 tot 4 jaar en de groepssamenstelling kan er (wettelijk gezien) als volgt uit zien:

  • van de 6 kinderen die ik opvang mogen er maximaal 5 kinderen tot 4 jaar oud zijn.
  • van de 6 kinderen die ik opvang mogen er maximaal 4 kinderen tot 2 jaar oud zijn.
  • van de 6 kinderen die ik opvang mogen er maximaal 2 kinderen tot 1 jaar oud zijn.

* Onze dochter telt mee in deze kindaantallen omdat ze geboren is in 2016.

Visie

De kindjes word opgevangen in een gezellige en huiselijke omgeving, mijn doel is om een fijne plek te creëren waar alle opvangkindjes zich welkom voelen. Ik houd op een opvangdag een dagritme aan, dit zorgt voor continuïteit en herkenbaarheid bij de kindjes. Binnen dit dagritme zorg ik voor afwisseling in de activiteiten die we ondernemen, hierdoor is er altijd wel iets te ontdekken en te leren voor de kindjes (spelend leren).

Ik vind het belangrijk dat je kindje zichzelf kan en mag zijn waardoor je kindje vol vertrouwen kan bouwen aan zijn of haar eigen ik. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om de zelfredzaamheid van je kindje te stimuleren, dat je kindje een mening heeft en deze kan en mag uiten, dat alle emoties er mogen zijn en dat we hier op een goede manier vorm aan geven, dat er plaats mag zijn om lekker gek te doen maar dat we ook de regels en grenzen van een  ander respecteren. In deze aanpak komen alle punten van de pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen – Walraven terug:

  • Het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid.
  • Gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van persoonlijke competenties.
  • Gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van de sociale competenties.
  • Kinderen gelegenheid bieden om zich normen en waarden en de cultuur van een samenleving eigen te maken

In mijn opvang werk ik kindvolgend en kindgericht, dit houd in dat ik kijk naar de behoeftes van je kindje en hier probeer ik zo goed mogelijk op in te spelen en op aan te sluiten. Dit heeft onder andere betrekking op de lichamelijke behoeftes van je kindje zoals bijvoorbeeld slapen, eten/drinken en zindelijkheid. Kindvolgend werken komt ook terug op het gebied van ontwikkeling. Hierbij kijk ik waar de interesses van je kindje liggen en probeer ik door middel van het aanbieden van passende activiteiten het zelflerend vermogen van je kindje zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Binnen(speel)ruimte

De opvang vind, als we binnen zijn, plaats in onze woonkamer. Er staat voor de allerkleinsten een wipstoel of box waarin ze in alle rust kunnen ontdekken en spelen. Voor de kleintjes die inmiddels kunnen kruipen en leren lopen kan ik een gedeelte van de woonkamer afzetten met een grondbox. Zij kunnen vanuit daar gezellig kletsen met de grotere kindjes, ze worden niet omgelopen en hebben hun eigen speelgoed dat goed past bij de ontwikkeling die zij op dat moment doorlopen.

Voor de wat grotere kindjes is er ook volop ruimte en aanbod van spelmateriaal. Zo kunnen ook zij zich goed ontwikkelen en een uitdaging vinden die bij hun past. Ik heb een speelgoedkast waar het speelgoed voor het pakken staat, de kindjes mogen samen iets kiezen om mee te spelen. Ik zorg door middel van speelgoed rotatie (toy rotation) dat het speelgoed past bij het thema waar we mee bezig zijn en dat het uitdagend blijft omdat er om de zoveel tijd weer iets anders te ontdekken is.

In de woonkamer hebben we ook een grote tafel staan waar we met z’n allen gezellig aan kunnen eten maar ook spelletjes kunnen spelen of kunnen knutselen.

Slaapkamer

Boven is er een slaapkamer speciaal voor mijn gastkindjes waar twee duobedjes staan, er kunnen op de slaapkamer dus vier kindjes wegdromen. Door middel van een camera met beveiligde verbinding kan ik de kindjes goed in de gaten houden.

Voor de allerkleinsten onder 1 ½ jaar kan ik door middel van een wiegje of ledikant een rustig slaapplekje op één van onze andere slaapkamers creëren als het nodig is.

Buiten(speel)ruimte

In onze grote tuin hebben we de ruimte om fijn te spelen. We beschikken over een betegeld stuk waar de kindjes kunnen stoepkrijten of met één van de vele (loop)fietsjes, driewielers of stepjes rond kunnen crossen. Verder hebben we een speelhuisje en een hele selectie aan speelgoed waarmee kinderen van alle leeftijden zich kunnen vermaken.

Het verblijf van onze konijnen Mopsie en Flopsie is ook in de tuin te vinden. Deze twee Franse hangoor dames vinden het heel gezellig als ze een kriebeltje of een snoepje van de kindjes krijgen.

Activiteiten

Naast de dagelijkse bezigheden probeer ik ook veel leuke en afwisselende activiteiten voor de kinderen te verzinnen. Een greep uit de dingen die we ondernemen zijn: binnen- of buitenspelen, in de tuin werken, wandelen met de honden, koken, bakken, knutselen, muziek maken, zingen, dansen, (voor)lezen of gebruik maken van één van de educatieve programma’s waar ik mee werk (oa Dora, Jokie & Jet en Sprookjesboom).

Buiten het “thuis” spelen op de opvang is er gelukkig ook nog heel veel leuks in en rondom Tilburg (Noord) te beleven. Ik vind het belangrijk om er regelmatig op uit te gaan samen met mijn gastkindjes. Hierbij kunt u denken aan:

  • Spelen in één van de vele speeltuintjes in de buurt of op bezoek bij de kinderboerderij,
  • Een boodschap doen bij het Verdiplein of het Wagnerplein.
  • Naar de markt op vrijdag op het Wagnerplein.
  • Naar de bibliotheek.
  • Naar een tuincentrum.
  • Naar het (Wandel)bos.
  • Naar een indoor speeltuin
  • Met kinderen <4 jaar naar de Efteling.
  • Naar een museum.

Ligging

We wonen in Tilburg Noord in een rustig hofje in de wijk Stokhasselt. In de nabije omgeving zijn vele speeltuintjes en een kinderboerderij te vinden. Ook hebben we twee winkelcentra (het Verdiplein en het Wagnerplein) op loopafstand, waar we boodschappen kunnen doen maar ook naar de bibliotheek of de markt kunnen gaan.

De opvang is op allerlei manieren gemakkelijk te bereiken, natuurlijk te voet maar ook met de fiets, bus of auto. Op nog geen 5 minuten rijden met de auto bevind zich de kruising met de Burgemeester Bechtweg en de Midden-Brabantweg (N261) waardoor je zo in Loon op Zand, Kaatsheuvel of Waalwijk bent. Ook ben je zo in Oisterwijk, Eindhoven, ’s –Hertogenbosch, Dongen en Breda. Als je de Midden-Brabantweg de andere kant op pakt zit je zo op de grote rotonde bij het draaiend huis en ben je binnen no time op je bestemming binnen Tilburg. Via de brug van de Quirijnstoklaan, die ook op ongeveer 5 minuten van de opvang ligt zit je zo op de Ringbaan Oost en Noord, waardoor je ook via die weg zo op je plaats van bestemming bent.

Contactgegevens

Danielle de Dooij – van Veen

Corellistraat 267

5049EJ Tilburg

  06-42412204

✉ info@daantje-banaantje.nl

Veelgestelde vragen

Contact

Openingstijden

Maandag: 7.30 – 17.30 uur

Dinsdag: 7.30 – 17.30 uur

Woensdag: 7.30 – 17.30 uur

Donderdag: 7.30 – 17.30 uur

Vrijdag: gesloten

 

Beschikbaarheid:

Maandag: vanaf juni ’25

Dinsdag: vanaf september ’24

Woensdag: per direct plek

Donderdag: per direct plek

© 2020 Gastouderopvang Daantje Banaantje. Alle rechten voorbehouden.